top of page
bogdanb

un brand este ca un burger!

Trebuie să arate bine ca să atragă, dar ce contează cel mai și cel mai mult este gustul.





Astăzi, vreau să discutăm despre ceva care îmi trezește pofta instant: un burger bun. Astăzi simt să fac o analogie bazată pe mâncare. Poate că îmi e foame și râvnesc de ceva vreme la un burger bun. Dar d’ăla bun de te lingi pe unde îți iese, să simți fiecare aromă și să te întrebi cum ai putut trăi fără el. Și uite așa, am realizat că un brand bun este asemănător cu un burger delicios. Lasă-mă să-ți explic de ce.

Așa cum începeți o afacere cu un produs sau un serviciu de calitate, un burger bun începe cu ingrediente de cea mai înaltă calitate. Adică, trebuie să ai ceva solid de oferit înainte să te apuci de toate celelalte, cum ar fi branding-ul și marketing-ul. Să începem cu ceva simplu: afacerea ta este carnea de calitate, suculentă și bine gătită din burger. E esențial să ai un produs sau un serviciu care să-i facă pe oameni să revină.

Acum, să vorbim despre branding, iar pentru asta, imaginează-ți că bunul tău produs este reprezentat de un logo așa cum un burger este înfățișat de chiflă, carne, legume și sos. Ai mers la un designer și ai creat ceva ce pare să fie desprins dintr-un vis artistic. Bravo! Ai acum un logo care să-ți reprezinte afacerea. Dar logo-ul nu este brand-ul în sine, ci doar o mică parte din acesta. Tu știi că un brand este mai mult decât o mâzgâlitură și un slogan. La fel ca modelul de business pe care l-ai gândit în profunzime, cum funcționează fiecare părticică din el, cum nu ai lăsat nimic la voia întâmplării înainte de a începe să dai la sapă. Așa nici branding-ul făcut cum trebuie, este făcut cel puțin la fel de strategic. Dar să nu uiți că, deși un brand poate fi important pentru afacerea ta, în cele din urmă, ceea ce contează cu adevărat este ceea ce vinzi și cum îți tratezi clienții. Dacă afacerea ta este la fel de mișto ca și logo-ul tău, oamenii vor fi cu siguranță interesați. Degeaba arată foarte bine identitatea ta, degeaba sună foarte bine ceea ce le propui tu, degeaba spune Dorian Popa frumos despre tine. La urma urmei ceea ce contează, este dacă livrezi consumatorului ceea ce i-ai promis că îi livrezi. Pâna la urmă, un brand este ca un burger. Trebuie să arate bine ca să atragă dar ce contează cel mai și cel mai mult este gustul. Asta îi face pe clienți să revină și să mai și aducă pe alții după ei.

 

La fel cum chifla, carnea și toate celelalte componente ale unui burger se combină pentru a crea gustul unic al preparatului, brand-ul tău este construit din mai multe elemente. Logo-ul este important, dar la fel de esențiale sunt valorile tale, relația cu clienții și modul în care oferi produsul sau serviciul. Nu uita că un burger nu devine memorabil doar prin aspectul său exterior, ci și prin cum se simte și cum satisface pofta.

Așa că, acum ai logo-ul și începi să-l promovezi peste tot: online, pe haine, pe mașină, pe animalele tale de companie (dacă poți să-i convingi să poarte ceva cu logo-ul). Ești mândru de brand-ul tău și vrei ca toată lumea să știe despre el. Este important să faci asta, dar nu uita că, la fel ca un burger, brand-ul tău trebuie să aibă substanță și să livreze exact ceea ce promite.

Nu căuta să-ți faci reclamă pentru un burger care arată incredibil, dacă are un gust dezamăgitor. Același principiu se aplică și afacerii tale. Branding-ul și marketing-ul pot fi instrumente puternice și esențiale pentru afacerea ta, dar funcționează ca un amplificator pentru ceea ce oferi deja. Dacă produsul tău este extraordinar, branding-ul îl va scoate în evidență și va atrage atenția asupra lui.

Poți să ai norocul ca mesajul brand-ului tău să ajungă în fața multor oameni, care să pară interesați să cumpere ce ai tu de oferit. Dacă “burger-ul” tău arată bine, dar are gust de cacao, în secunda doi, va ști toată lumea și cam aia a fost cu afacerea ta. Nu o să te mai spele nici Dunărea la cum o să ți-o iei! Vei rămâne fără încrederea oamenilor, pentru că nu ai livrat ce ai promis, deci fără brand, deci fără afacere. Brand-ul este ceea ce cred oamenii despre tine, ceea ce spun, ceea ce gândesc! Fă ce trebuie și oamenii vor face un brand demn de urmat și de urmărit!

 

Și acum, hai să aducem vorba de marketing. Acesta este sosul special al burger-ului tău. Este acel ceva care îl completează și îl face să iasă în evidență. La fel și marketing-ul, în combinație cu un produs de calitate și un branding coerent, poate să îți aducă atenție și clienți loiali.

În concluzie, un brand de succes este precum un burger delicios. Poate atrage atenția prin aspectul său, dar ceea ce contează cu adevărat este gustul, adică calitatea produsului sau serviciului pe care îl oferi. Branding-ul și marketing-ul sunt doar condimentele care îmbunătățesc experiența, dar nu vor schimba niciodată esența.

Așadar, amintește-ți întotdeauna că înainte să îți faci un brand, asigură-te că produsul tău este ca un burger de calitate - delicios, satisfăcător și demn de revenire. În felul acesta, vei construi un brand care nu doar atrage atenția, ci și păstrează clienții loiali, la fel cum un burger bun îți face poftă mereu. Și ce știm noi despre clienții loiali? Aduc un venit recurent!

 

Bon appétit în afaceri!

10 views0 comments

コメント


bottom of page